DESCOPERĂ PUTEREA SECRETĂ A ASHWAGANDHEI: 7 BENEFICII CARE ÎȚI POT SCHIMBA VIAȚA ȘI PE CARE NU LE POȚI IGNORA!
DESCOPERĂ PUTEREA SECRETĂ A ASHWAGANDHEI: 7 BENEFICII CARE ÎȚI POT SCHIMBA VIAȚA ȘI PE CARE NU LE POȚI IGNORA!
DESCOPERĂ PUTEREA SECRETĂ A ASHWAGANDHEI: 7 BENEFICII CARE ÎȚI POT SCHIMBA VIAȚA ȘI PE CARE NU LE POȚI IGNORA!

Ashwagandha, cunoscută și sub numele de Withania somnifera sau ginseng indian, este o plantă adaptogenă care a fost folosită în medicina Ayurvedică de secole.

 

Această plantă puternică este venerată pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, în special pentru capacitatea sa de a ajuta organismul să se adapteze la stres și de a menține echilibrul.

 

Ca nutriționist, sunt constant impresionată de corpul în creștere de cercetări științifice care susțin utilizarea ashwagandhei în promovarea sănătății și bunăstării generale. În acest articol, vom explora beneficiile ashwagandhei susținute de dovezi și modul în care poate sprijini un stil de viață mai sănătos și mai echilibrat.

 

1. Reduce stresul și anxietatea

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale ashwagandhei este capacitatea sa de a ajuta organismul să facă față stresului. Stresul cronic poate avea o gamă largă de efecte negative asupra sănătății fizice și mentale. Adaptogenii precum ashwagandha pot ajuta organismul să se adapteze la stres prin modularea răspunsului la stres, susținând glandele suprarenale și promovând un sentiment de calm și bunăstare.

 

Mai multe studii au demonstrat eficacitatea ashwagandhei în reducerea stresului și anxietății. Un studiu randomizat, dublu orb, controlat cu placebo, publicat în Indian Journal of Psychological Medicine a constatat că participanții care au luat ashwagandha au experimentat o reducere semnificativă a nivelurilor de stres și a simptomelor de anxietate în comparație cu grupul placebo (Chandrasekhar, Kapoor, & Anishetty, 2012).

 

Un alt studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology a constatat că ashwagandha a redus semnificativ anxietatea la șoareci supuși la stres cronic (Bhattacharya & Muruganandam, 2003).

 

2. Susține funcția cognitivă

S-a demonstrat că ashwagandha are efecte neuroprotectoare și poate ajuta la susținerea funcției cognitive, în special în zone precum memoria, învățarea și timpul de reacție.

 

Un studiu publicat în Journal of Dietary Supplements a constatat că adulții sănătoși care au luat ashwagandha timp de opt săptămâni au experimentat îmbunătățiri semnificative în memoria, atenția și procesarea informațiilor în comparație cu grupul placebo (Choudhary, Bhattacharyya, & Bose, 2017).

 

Cercetătorii cred că ashwagandha poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive prin reducerea stresului oxidativ și promovarea formării de noi neuroni.

 

3. Promovează somnul și relaxarea

Ashwagandha este cunoscută pentru proprietățile sale calmante, ceea ce o face un remediu natural excelent pentru promovarea unui somn odihnitor și relaxare.

 

Într-un studiu publicat în PLOS One, cercetătorii au constatat că un extract de rădăcină de ashwagandha a îmbunătățit semnificativ calitatea somnului la pacienții cu insomnie comparativ cu un placebo (Kaushik, Goyal, Chauhan, & Chauhan, 2017).

 

Autorii sugerează că efectele de promovare a somnului ale ashwagandhei pot fi datorate abilității sale de a regla hormonul de stres cortisol și efectul său asupra neurotransmițătorului GABA, care promovează relaxarea.

 

4. Susține funcția imunitară

Un sistem imunitar puternic este crucial pentru menținerea unei sănătăți optime, iar ashwagandha a arătat că are proprietăți care stimulează imunitatea.

 

Cercetările sugerează că ashwagandha poate îmbunătăți funcția imunitară prin creșterea activității celulelor natural killer (NK), care sunt responsabile pentru identificarea și eliminarea patogenilor dăunători (Bhat, Kambali, & Shanbhag, 2006).

 

În plus, un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology a constatat că ashwagandha a crescut producția de celule imune cheie, numite limfocite T, la șoareci (Ziauddin, Phansalkar, Patki, Diwanay, & Patwardhan, 1996).

 

5. Susține sănătatea cardiovasculară

Sănătatea cardiovasculară este o preocupare majoră la nivel mondial, iar ashwagandha poate juca un rol în promovarea unui sistem cardiovascular sănătos.

 

Cercetările au arătat că ashwagandha poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea inflamației și la îmbunătățirea profilurilor lipidice.

Într-un studiu publicat în International Journal of Ayurveda Research, participanții cu hipertensiune ușoară până la moderată care au luat ashwagandha au experimentat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale în comparație cu grupul de control (Gore, Patil, & Kadam, 2017).

 

Un alt studiu publicat în Journal of Ayurveda and Integrative Medicine a constatat că suplimentarea cu ashwagandha a dus la îmbunătățiri semnificative în profilurile lipidice, inclusiv niveluri reduse de colesterol total, colesterol LDL (colesterolul "rău") și trigliceride la participanții cu colesterol ridicat (Anwer, Al-Mansoor, Jamil, & Al-Shahrani, 2015). Aceste constatări sugerează că ashwagandha poate avea un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare, promovând niveluri sănătoase de tensiune arterială și colesterol.

 

6. Susține îmbătrânirea sănătoasă

Îmbătrânirea este o parte inevitabilă a vieții, dar ashwagandha poate ajuta la promovarea unei îmbătrâniri sănătoase prin reducerea stresului oxidativ și inflamației, ambele contribuind la procesul de îmbătrânire.

 

Un studiu publicat în Journal of the International Society of Sports Nutrition a constatat că adulții sănătoși care au luat ashwagandha timp de 12 săptămâni au experimentat reduceri semnificative ale markerilor de stres oxidativ și inflamație în comparație cu grupul placebo (Choudhary, Bhattacharyya, & Joshi, 2017). Aceste constatări sugerează că ashwagandha poate ajuta la protejarea organismului de efectele dăunătoare ale îmbătrânirii prin reducerea stresului oxidativ și inflamației.

 

7. Susține forța musculară și recuperarea

Ashwagandha a fost folosită de mult timp în medicina Ayurvedică pentru a promova forța și vitalitatea, iar cercetările recente susțin beneficiile sale potențiale pentru forța musculară și recuperare.

 

Un studiu publicat în Journal of the International Society of Sports Nutrition a constatat că participanții care au luat ashwagandha au experimentat îmbunătățiri semnificative în forța musculară, dimensiunea mușchilor și compoziția corporală în comparație cu grupul placebo (Wankhede, Langade, Joshi, Sinha, & Bhattacharyya, 2015). Cercetătorii cred că ashwagandha poate ajuta la promovarea creșterii și recuperării musculare prin modularea răspunsului la stres și reducerea inflamației.

 

În concluzie, ashwagandha este o plantă adaptogenă puternică cu numeroase beneficii pentru sănătate susținute de cercetări științifice. De la reducerea stresului și anxietății la promovarea funcției cognitive, a somnului, funcției imunitare, sănătății cardiovasculare, îmbătrânirii sănătoase și a forței musculare, ashwagandha este un remediu natural versatil și potent pentru promovarea sănătății și bunăstării generale.

 

Ca nutriționist, sunt entuziasmată să văd creșterea continuă a cercetării în acest domeniu și potențialul ashwagandhei de a avea un impact pozitiv asupra sănătății noastre.

 

"ADAUGĂ BADAGOOM ASHWAGANDHA ÎN COȘ" și simte cum se liniștesc apele în mintea ta.

Comentarii (0)

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.